Cult Kanaal
cult webzine


Gothic kleding

Gerelateerde dossiers:

:: Gothic style

:: Hip hop kleding

:: Punk rock kleding

:: Diesel kledingKleding kopen:
Kledingwinkels


Gothic kleding: wat draagt de Goth?

Kleding

Het is zeker niet zo dat de Gothic ook altijd Goth gekleed gaat. Veel Goths kleden zich overdag ´normaal´ en transformeren als het avond wordt en ze bijvoorbeeld gaan stappen. Het mag allemaal. Het principe is dat niets moet; het individu is belangrijk. Meer over de Gothic filosofie lees je in het artikel Gothic style.

Maar als de Goth dan wel Goth gekleed gaat dan is die stijl toch vaak heel opvallend. En typisch gothic. De kleding is vaak stijlvol, er is veel aandacht aan besteed en de overwegende kleur is zwart. Maar het is zeker niet zo dat de Goth altijd zwart draagt. Ook de kleuren bordeaux-rood, donker-paars, donker-groen en blauw worden veel gebruikt.

Gothics hebben het individu hoog in het vaandel staan en dat geldt ook voor de kleding. Sommige Goths hebben een heel eigen kleding stijl ontwikkeld en soms wordt de kleding ook zelf gemaakt. Voordelen daarvan zijn natuurlijk de lagere kosten en de heel eigen wens die je kunt verwerken in de kleding.

Vaak komt de kledingstijl overeen met de muziek waarnaar geluisterd wordt (of andersom...). Het is moeilijk om hier echt heel duidelijk een lijn in aan te brengen en dat hoeft ook niet. Gothic staat ook voor vrijheid en het niet in hokjes plaatsen van kleding en muziek. We hebben ervoor gekozen om hieronder de nadruk op de kleding te leggen (niet op de muziek) en die kleding in stijlen onder te verdelen.Wat is de Goth kleding style?

Algemeen kan dus gesteld worden dat de stijl opvallend is, stijlvol en met veel aandacht voor zwart. Populaire items zijn bijvoorbeeld capes en lange jassen en lange jurken.
Er zijn een paar overwegende kleding stijlen aan te wijzen:

1. Antiquity:
Deze kleding lijkt nog het meest afkomstig uit de Middeleeuwen en de Britse Victoriaanse tijd. Mooie en zeer gedetailleerde kleding. Gebruikte materialen zijn fluweel, kant, zijde, velours. Dames lopen vaak in lange, wijd uitlopende jurken of rokken. Voor de heren zijn er de ruche-bloesen en lange zwarte mantels. Zowel dames- als heren-kleding is vaak wijd uitlopend met zogenaamde batwings.

2. Cyberpunk/Industrial:
Een futuristische kledingstijl met veel space-achtige details. De kleding kan kort zijn en strak om het lichaam gedragen. Gebruikte materialen zijn lak en rubber. Er wordt veel gebruik gemaakt van (soms felle, neonachtige) kleuren.

3. Fetish:
Veel leer en rubber, veel zwart. Veel naakt, uitdagend en sexueel getint. Ook veel versieringen, maar dan meer ruige varianten. Spikes, kettingen, piercings, etc. En natuurlijk zilver gekleurd, nooit goud.

4. Punk Goth:
Een combinatie van punk kleding en Gothic. Veel zwart, veel accessoires.

5. Fairy Goth:

Een sprookjesachtige, zeer opvallende kledingstijl met bv. grote opvallende jurken. Fairy goths mogen er best uitzien als prinses, heks of elfje. Veel gebruik van felle kleuren en glanzende stoffen. Make-up is ook belangrijk met veel kleuren en glitters.- Cult Kanaal 2004 -