Renaissance muziek

 


Gerelateerde dossiers:

:: Muziekgeschiedenis index

:: Middeleeuwen

:: Barok

:: Klassieke tijd

:: Romantiek

Algemeen

De renaissance was een spannende tijd in de wereldgeschiedenis. In de literatuur, beeldende kunst, godsdienst en wetenschap vonden talrijke ontwikkelingen plaats. De renaissance, wat letterlijk ´wedergeboorte´ betekent, was het tijdperk van onder meer Columbus, Copernicus, Galileo, Leonardo da Vinci en Michelangelo. Onder invloed van de vele ontdekkingen en uitvindingen werd de mens als individu belangrijker. Er was een opkomst van de middenklasse. Steden groeiden en mensen besteedden meer tijd aan concertbezoek. Muziek werd een onderwerp in het onderwijs en met de uitvinding van de muziekdruk werd bladmuziek voor iedereen toegankelijk.

 

De Venetiaanse schoolHet San Marco plein, 1735

De stadsstaat Venetie was het middelpunt van handel en cultuur in Europa. Centrum van het muziekleven, dat onder controle van de staat stond, was de San Marco kathedraal. Hier waren twee orgels tegenover elkaar opgesteld. Er werd geëxperimenteerd met verschillende gescheiden opgestelde meerstemmige koren. Dit werd ook op instrumentale ensembles toegepast. Zulke instrumentale composities vormen de voorlopers van de sonate, de symfonie en het concert.

 

Wereldlijke muziek

Het leven van alledag werd bezongen: de liefde, vreugde en pijn, maar ook jaargetijden. Verder nam de  dansmuziek een belangrijke plaats in in het leven van alledag. Melodieën werden persoonlijker van uitdrukking. Voorheen vormden de stemmen in de muziek meestal een onverbrekelijk geheel, nu werd een enkele melodie hoofdzaak en de rest begeleiding.

Naast deze volksmuziek ontstond in de maatschappelijke bovenklasse muziek die meer gericht was op de kunst. Het madrigaal behoorde tot dit genre. Madrigalen waren liederen voor meerdere stemmen zonder instrumenten. Ze werden meestal gezongen bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en feesten. 

 

Kerkelijke muziek

In de 16de eeuw splitste de Lutherse kerk zich af van de Katholieke kerk. Deze nieuwe Protestantse kerk bewerkstelligde ook liturgische vernieuwing. Luther stimuleerde de mensen om tijdens de dagelijkse arbeid God te loven door het zingen van geestelijke liederen, de zogenaamde koralen. De hele gemeenschap zong dus mee, een stijl die nog steeds de basis is van vele gezangen van tegenwoordig.

- Cult Kanaal 2004 -